Illustration,  Serie | Comic

En sista resa

Hallå kära läsare, gjorde en liten serie som blev högst aktuell för några veckor sedan. I och med årets budgetförslag ser framtiden inte ljusare ut för kulturen i stort.

För den som någon gång varit del av en kulturverksamhet tillhör säkert ord som “besparing och nedläggningshot” vardagen. Sedan 2005 har jag varit aktiv medlem i Marinens Ungdomsmusikkår. I somras besökte orkestern Zürich för att delta i stadens traditionella blåsmusikfestival.

Jag förälskade mig snabbt i staden, dess arkitektur och det otroligt rena vattnet i floder och fontäner. I ett land som Schweiz finns mycket inspiration att hämta och snart hade denna lilla berättelse vuxit fram. Jag hoppas att ni kommer att tycka om den!

En sista resa web

Marinens Musikkår med anor sedan 1680-talet har verkat i obruten linje och har idag en musikalisk kvalitet av högsta internationella klass.Stationerad i världsarvsstaden Karlskrona, med 30 heltidsanställda yrkesmusiker genomför musikkåren varje år över 130 framträdanden. Musikkåren har en bred repertoar som spänner över flera olika genrer, allt för att möta ny publik. Marinens Musikkår är ett stort stöd och en viktig inspirationskälla för blåsmusiker, samtidigt som de sätter standarder världen över.

En ynkedom och nationell skandal

”Ett försvar kan rimligen inte enbart bestå av vapen. Upprätthållandet av en nationell identitet och självkänsla borde också vara viktiga delar i ett försvar. Att Marinens Musikkår varit och är en viktig del i vår identitet, självkänsla och vårt kulturarv är odiskutabelt. Att Sverige som nation inte skulle ha råd att behålla den sista kvarvarande militärmusikkåren med en obruten historia sedan 1685, är inget annat än en ynkedom och nationell skandal.”

Petter Sundkvist, Professor i dirigering vid Musikhögskolan i Piteå

En kulturförlust av stora mått

“…sprider glans kring symboliskt viktiga ceremonier och värvar unga människor till krävande uppdrag i rikets tjänst. Vi har i vårt land en yrkesorkester som tål en jämförelse med de främsta internationella militärmusikkårerna. Det är Marinens Musikkår i Karlskrona, som nu ofattbart nog hotas av nedläggning. Det vore en kulturförlust och en mental beredskapsförlust av stora mått om man lät detta ske. Utan Marinens Musikkår klappar svenska hjärtan trögare”

Horace Engdahl, 2013-11-11

Det var i början på september som musikkåren nåddes av beskedet om besparingsförslag om att minska musikverksamheten för att spara lönemedel. En av försvarsmaktens tre musikkårer skulle enligt föreslaget läggas ner. Marinens Musikkår pekades direkt ut för nedläggning redan innan man tagit fram konsekvenser och alternativa lösningar…

Klicka på serien eller FÖLJ DENNA LÄNK för att skriva på protestlistan!